پازل کودک , پازل آموزشی , پازل کارتونی , پازل مقوایی , پازل پلاستیکی

پازل مناسب سن کودک

بازی پازل یک ابزار عالی یادگیری برای کودکان نوپا و خردسال است به شرطی که پازل مناسب سن کودک باشد. این بازی مهارت ها، توانایی ها و فرصت های یادگیری ذهنی را پرورش می دهد. مهارت هایی نظیر حل مساله، تقویت حواس، هماهنگی چشم و دست، مهارت های شناختی و اعتماد به نفس با انتخاب درست و آگاهانه ی این بازی ها تقویت و بهبود می یابند.

خرید پازل نیز همانند خرید کتاب باید مناسب سن کودک باشد. برای خرید پازل مناسب کودکتان باید مطابق سن کودک، نوع و جنس محصول مورد نظر را انتخاب کنید تا بتوانید متناسب با توانایی های کودک خود، انتخاب درستی داشته باشید.

اهمیت انتخاب پازل مناسب سن کودک

پازل های بسیار متنوعی از هر نوع و جنسی در بازار موجود است. انتخاب پازل مناسب کودک اهمیت بسیار زیادی دارد شما باید محصولی مطابق توانایی های کودکتان انتخاب کنید زیرا اگر پازل انتخابی شما بیش از حد سخت باشد و کودک در درست کردن آن برای چندین بار پیاپی ناتوان بماند ناامید میشود و احساس شکست میکند که باعث از بین رفتن اعتماد به نفس او میشود.

همچنین پازل نباید برای سن کودک بیش از حد ساده باشد زیرا در این صورت برای کودک خسته کننده میشود و او را دلسرد میکند. پازل باید ذهن کودک را به چالش بکشد و باعث هیجان کودک شود.

انواع پازل بر اساس سن کودک

پازل های مناسب برای کودکان 0 تا 2 سال

برای کودکان دو سال و کوچکتر مهم ترین نکته این است که در مواجهه با تعداد قطعات زیاد قرار نگیرند. پازل های تک قطعه که دستگیره های کوچک یا به اصطلاح پین دارند برای این سن کاملا مناسبند. پازل مناسب بچه های دو ساله باید از یک قطعه بزرگ شروع شود و با توجه به رشد کودک افزایش یابد.

کودکان خردسال با مهارت های تازه یافته خود دست و پنجه نرم می کنند. برداشتن یک قطعه پازل به خودی خود می تواند یک چالش باشد. دستگیره های پازل به فرزند شما این امکان را می دهند که بتواند قطعات پازل را راحت تر بردارد و جا به جا کند. این به نوبه خود مهارت های حرکتی آنها را بهبود می بخشد و آنها را در جهت درست هدایت می کند. شما فوراً احساس موفقیت را در کودک خواهید دید، زیرا آنها مشتاقانه قطعه پازل را به درستی در جای خود قرار می دهند.

علاوه بر این، در پازل های یک یا چند قطعه باید از تصاویر پنهان شده زیر هر قطعه استفاده شده باشد تا هماهنگی چشم و دست و درک بصری را تقویت کند. معماهایی با شکل های میوه ها، اعداد، حروف، حیوانات مزرعه و حیوانات جنگل گزینه های بسیار خوبی برای شروع هستند.

پازل های مناسب کودکان یکی دوساله در جنس های مختلفی موجودند. با وجود اینکه انواع کاغذی، پلاستیکی، فومی و چوبی این پازل ها موجودند اما همه ی این مدل ها برای کودکان این سن مناسب نیستند زیرا کودکان زیر دو سال هنوز هم اشیا را به دهان می برند و بعضی از انواع پازل ها برایشان خطرناک است. پازل های فومی و کاغذی قابلیت تکه شدن دارند و پازل های پلاستیکی به شرط اطمینان از جنس مواد اولیه می توانند یکی از انتخاب ها باشند و البته بهترین نوع پازل برای بچه های زیر دوسال پازل های چوبی برجسته هستند که تصاویر چاپی دارند و به دلیل مواد و رنگ های طبیعی سازنده از ایمنی کامل برای بازی بچه ها در این سن برخوردارند.

انتخاب پازل برای کودکان 2-3 ساله

در این سن، کودکان دوست دارند اشیاء و یا شخصیت های شناخته شده را ببنینند . کارتون مورد علاقه، آلات موسیقی و تصاویر وسایل حمل و نقل گزینه های خوبی هستند. ارتباط برقرار کردن بین حل یک پازل معمایی با شخصیت های مورد علاقه ی کودک ممکن است زمانی را که کودک صرف حل کردن آن معما می کند را افزایش دهد.

کودکان 2 و 3 ساله می توانند با پازل هایی با 8 تا 20 قطعه کار کنند. پازل برای کودکان 3 ساله باید شامل قطعات کوچکتر نیز باشد. دیگر احتیاجی نیست قطعات خیلی بزرگ در دست کودک قرار گیرد زیرا کودک درک مفهوم چیدمان را در سنین پایین تر آموخته است. هرچه قطعات پازل کوچکتر می شود نیاز به توجه بیشتر دارد و قرار است ما به آرامی کودک را با چالش های جدید روبه رو کنیم.

اما مراقب باشید که تمایل شما برای افزایش قطعات پازل باعث غافل شدن از توانایی کودک نشود. هنوز هم تناسب تعداد قطعات با محتوای تصاویر بسیار مهم است. تصاویر پازل های مناسب برای کودکان دو _ سه ساله باید ساده و قابل درک باشد. از تهیه ی پازلی با تصاویر مشابه زیاد خودداری کنید.

پازل های مناسب کودکان 3 تا 5 ساله

با رشد فرزندتان تجربیات آن ها نیز افزایش می یابد. اکنون آن ها آزادانه با چرخاندن و قرار دادن قطعات در کنار یکدیگر سر و کار دارند. با این حال، هنوز هم گاهی از آزمون و خطا استفاده می کنند. قرار دادن قطعات به صورت درست حتی با آزمون و خطا نشانه ای است که مشخص می کند می توانید به سمت پازل هایی با تعداد بیشتری از قطعات و طراحی پیچیده تر حرکت کنید.

انتخاب سطح دشواری پازل برای بچه های 4 ساله بسیار مهم است و باید به گونه ای باشد که فعالیت را جذاب و رضایت بخش نگه دارد. روند داستان گونه ی پازل ها می تواند کودک را به ادامه ی تلاش برای حل معما تشویق کند.

برای کودکان چهار سال و بالاتر , پازل ها می توانند با سبک های متنوع تری فراهم شوند نظیر مکعب های پازلی که انواع چوبی آن با طرح های شخصیت های کارتونی مورد استقبال هستند یا پازل های جورچین که متشکل از مربع های تصویری جا به جا شونده هستند و باید با جا به جا شدن در روی صفحه کنار یکدیگر قرار گیرند تا طرح اصلی ساخته شود.

در این سن هم همچنان می توان از پازل های چوبی به عنوان انتخاب های ماندگار نام برد. پازل های فومی و مقوایی هم کم کم می توانند مورد استفاده قرار گیرند زیرا طرح های بسیار متنوعی دارند .

پازل های مناسب برای کودکان 5 تا 8 ساله

کودکان پنج سال به بالا توانایی کنار هم چیدن حداقل 60 قطعه پازل را دارند. در این سن کودکان مهارت کافی برای درک مراحل حل یک پازل را کسب کرده اند. پتانسیلی که کودکان به آن دست یافته اند به معنای توانایی آن ها در تعریف قطعات پازل نسبت به جایگاهشان در صفحه است.

مرتب سازی قطعات پازل در این گروه سنی رایج است. هر کودک روش منحصر به فرد خود را برای حل پازل انتخاب می کند. کودکان پنج شش ساله این کار را مطابق شکل، رنگ یا جایگاه هر قطعه انجام می دهند. مثلا ابتدای امر قطعاتی را که در کنار صفحه قرار می گیرند پیدا می کنند یا تکه های همرنگ را جدا می کنند. کودکان در این گروه سنی می توانند با پازل هایی با حداکثر 260 قطعه کار کنند، بسته به تجربه آنها، این تعداد می تواند تا 500 قطعه نیز افزایش یابد.

در این سن پازل های سه بعدی از جنس فوم یا چوب، پازل های صفحه ای و پازل های جورچینی طرفدارهای بسیار دارند. ممنوعیت جنس قطعات وجود ندارد و پازل های مناسب کودکان پنج سال به بالا می توانند کاغذی، فومی، پلاستیکی یا چوبی باشد.

فواید پازل برای کودک

1.موجب پرورش دقت در بینایی و حس بساوایی کودک می شود
2.تشخیص فرم، رنگ، اندازه و شکل
3.پرورش قوه ی تکلم و افزایش دامنه واژگان جدید
4.موجب پرورش دقت و حافظه کودک می گردد
5.کودک یاد می گیرد اجزا هستند که شکل اصلی را تشکیل می دهند
6.کودک ضمن بازی یاد می گیرد که هر یک از قطعات پازل جزیی از تصویر است و با نبودن هر قطعه تصویر ناقص خواهد بود
7.کودک برای کامل کردن طرح مجبور است رنگ ها و طرح اصلی پازل را در خاطر داشته باشد و جهت خطوط را دنبال کند. مهارت در این کار به یادگیری خواندن و نوشتن کمک می کند
8.مهارت در این مرحله به قوای ذهنی کودک برای ارتباط اجزای یک موضوع و پروراندن آن برای یافتن کل موضوع کمک می کند
9.برای یادگیری مفاهیم مکان، اندازه و اشکال هندسی مؤثر و مفید است
10.تقویت حرکات ظریف و تطابق چشم و دست
11.تقویت و پروش حافظه و استدلال دیداری
12.ذوق هنری کودک با دیدن پازل های فصول مختلف رشد و پرورش می یابد
13.کودک از طریق تفاوت و تشابه اشکال هندسی و غیرهندسی، آنها را به همدیگر مقایسه می کند و قطعات مناسب را در کنار یکدیگر قرار می دهد
14.توجه کودک را جلب می کند و باعث رشد مهارت های شناختی او می شود
15.اعتماد به نفس و احساس رضایت درونی کودک پس از تکمیل یک پازل (به شرطی که پازل متناسب با سن کودک باشد) پرورش داده می شود
16.به وسیله این بازی، کودک مفهوم نظم را درک می کند و تفکر منطقی در او ایجاد می شود
17.حس کنجکاوی کودک را تحریک می کند و او را وادار می سازد تا قوای ذهنی خود را در جهت رسیدن به هدف به کار گیرد
18.این بازی به کودک می آموزد که چگونه از راه منطقی به حل مسائل بپردازد
19.کودک با استفاده از پازل های مکعبی، مفهوم سطح و حجم و ارتفاع را یاد می گیرد

 

  • انتشارات نیک پی
  • 1398/12/25
  • 52 بازدید

دیدگاهتان را بنویسید

درحال بارگذاری ...
مقایسه محصولات
لیست مقایسه محصولات شما خالی می باشد!