تاثیر کتابخوانی والدین بر کودکان
خانواده مهمترین و اولین محیطی است که هر کودک از بدو تولد آن را تجربه میکند. بنابراین تاثیر کتابخوانی والدین بر کودکان را نمیتوان نادیده گرفت.
همان طور که همه می دانیم شخصیت هر فرد از همان ابتدای تولد شروع به شکل گیری میکند ، پس بهتر است از بدو شکل گیری شخصیت کودک او را با کتاب و کتاب خوانی آشنا کنیم.
شیوه های تاثیر کتابخوانی والدین بر کودکان
ذهن کودک انباشته ازمجموعه ای از سؤالات و ندانسته هاست که برای پاسخ به آنها بزرگترین منبع اطلاعاتی که برای خود در نظر می گیرد خانواده است. علاقه مند کردن کودکان به کتابخوانی در سنین پایین بسیار کار ساده ای میباشد ولی والدین نقش اصلی را در این زمینه ایفا میکنند .
بدون شک کتابخوانی والدین بر کودکان تاثیر بسیاری دارد. این که کودک از سنین پایین والدین خود را مشغول مطالعه ببیند آنها را الگوی خود قرار داده و از آن ها پیروی میکند.
کودکان تمامی رفتار های والدین خود را دیده و آن ها را تکرار میکنند پس بهتر است فقط عادت های مفید و مثبت خود را به کودکان بیاموزیید. شما میتوانید هنگامی که مشغول مطالعه میباشید از فرزند خود بخواهید کنار شما نشسته و در صورت مناسب بودن مطالب کتاب آن را با صدای بلند برای کودک خود بخوانید .همچنین میتوانید داستان های معروف و اصیل ایرانی را با استفاده از تصویر سازی برای فرزندان خود بیان کنید.
ایدههایی برای تشویق کودکان به مطالعه
1. برای بچهها کتاب بخرید و آن را در دسترس آنها قرار دهید. بچههایی که کتابخوان میشوند، معمولاً به خانوادههایی تعلق دارند که کتاب و سایر ابزار مطالعه را در خانه برای آن ها فراهم میکنند.
2. خودتان هم مطالعه کنید. یکی از بهترین راهها برای تشویق کردن بچهها به مطالعه این است که خودتان الگوی آنها باشید. اگر بچهها ببینند که خودتان هم کتاب میخوانید و از مطالعه لذت میبرید، احتمال اینکه آنها هم چنین عادتی پیدا کنند و این فعالیتها را پیش بگیرند بیشتر است.
3. تلویزیون را خاموش کنید و کمی محیط خانه را آرام کنید. خاموش بودن تلویزیون باعث می شود بچه ها به دنبال سرگرمی دیگری برای خود باشند. تماشای بیش از اندازه تلویزیون برای بجه ها مضر است، به ویژه اگر بخواهید آنها را به مطالعه تشویق کنید.
4. بچهها را به کتابخانه و کتابفروشی ببرید و این کار را به طور هفتگی یا ماهانه انجام دهید اینگونه شما میتوانید کتاب مناسب برای کودک خود را پیدا کنید .
5. از انگیزههای خارجی برای تشویق کردن کودک به درس و مطالعه غفلت نکنید. مثلا برای کتاب خواندن کودک خود جایزه تعیین کنید.
6. تشویق باید برای کودک جذاب باشد، تا بتواند انگیزه کودک را بالا ببرد. برای مثال میتوانید از کتاب های پارچه ای و نمدی , کتاب های برجسته , کتاب های موزیکال , کتاب های رنگ آمیزی , کتاب وایت برد و .. استفاده کنید. برای دیدن نمونه های کتاب روی کلمه لینک شده کلیک کنید.
7. تشویق کودک نباید مستلزم صرف وقت و هزینه زیاد باشد، وگرنه بجای اینکه وسیله باشد هدف میشود.
8. تشویق باید به طور مستمر باشد، زیرا معمولاً با یکی دو بار تشویق کردن نتیجه ای حاصل نمیشود .
نقش منفی والدین در کتابخوانی کودک
تا اینجا از تاثیرات مثبت و اهمیت فراوان والدین بر کتابخوانی کودکان گفتیم ولی نکته قابل توجه این است که اگر والدین در روشهای ایجاد زمینه برای کتاب خوانی دچار اشتباه شوند ممکن است تلاش آنها نتیجه عکس داده و باعث دلسردی کودکان شوند.
یکی از مهمترین نکته ها در آموزش کتابخوانی صبر و تحمل والدین است . اگر دیدید فرزند شما به کتاب توجه نمیکند و به آن علاقه ای ندارد او را مجبور به انجام این کار نکنید . سعی کنید به آرامی علاقه به کتاب را در کودک ایجاد کنید و در انجام این کار عجله نکنید.
از خواندن کتاب های خسته کننده برای کودک خود دوری کنید و کتاب های مناسب سن او برایش انتخاب کنید.
- انتشارات نیک پی
- 1398/12/14
- 93 بازدید