ویژگی های کتاب شعر کودک
کودکان به صورت ذاتی علاقه ی بسیار زیادی به شعر دارند , اما باید در نظر داشته باشید , شعر مورد علاقه کودکان با شعر بزرگسالان بسیار متفاوت می باشد. کودک ممکن است شعری بسازد که مفهومی نداشته باشد و فقط ریتم داشته باشد. در این مقاله ویژگی های کتاب شعر کودک را بیان می کنیم.
تعدادی از ویژگی های کتاب شعر کودک
معنای شعر
کودک , بهطور ناخودآگاه ریتم را دوست دارد و با شنیدن موسیقی، حرکات موزون انجام میدهد. کودکان، در سنین پیش از مدرسه و در مرحلهای که واژهسازی را فرامیگیرند، سعی میکنند از واژههایی استفاده کنند که وزن و حروف آخر آن ها به هم شبیه باشد . این کار، به معنای شناخت وزن و قافیه یا حتی استعداد در شعر گفتن نیست. این اتفاق، یک امر ذاتی در کودکان می باشد.
معمولا کودکان در یک شعر به دنبال کشف یک موضوع مهم و حل آن نمی باشند , بنابراین موضوع شعر باید بسیار ساده و بر اساس گروه سنی کودک باشد. شعر باید به گونه ای باشد که کودک به سادگی معنای آن را متوجه شود و نکته گنگ و مبهمی در آن وجود نداشته باشد.
وزن در شعر کودک
وزن در شعر کودک اهميت زيادي دارد. شعر کودک باید سراسر شادی و نشاط باشد و کودک را هیجان زده کند. شعر کودک نباید وزن و آهنگ غمگین و ناراحت کننده داشته باشد, زیرا به سرعت وارد ضمیر ناخودآگاه کودک می شود و باعث ناراحتی او می شود. برای کودکان در سنین بالاتر می شود از موضوعات جدی تر و واقعی تر استفاده کرد.
خیال انگیزی
تخیل جزو ویژگی های اصلی شعر محسوب می شود. یکی از کاربرد های اصلی تخیل در شعر کودک , تشبیه است . این تشبیه ها باید به گونه ای باشند که کودک بعد از خواندن آن ها , با شخصیت ها و موضوع داستان , ارتباط برقرار کند و با آن ها احساس دوستی و صمیمیت کند.
محتوای آموزشی
شعر کودک درطی مراحل رشد به او کمک می کند. بنابراین مفاهیم آموزشی می تواند در متن شعر خردسال قرار گیرد , اما طرز بیان آن باید بسیار ظریف، هنرمندانه و کاملاً غیر مستقیم باشد. به گونه ای که از جذابیت شعر برای کودک کم نکند و کودک را خسته و کلافه نکند.
والدین باید بدانند
اگر کودک، به شکل ناخودآگاه، سراغ سرودن و آهنگین کردن کلام رفت، بهتر است بزرگسالان، از این وضعیت استقبال کنند؛ حتی اگر جملهها نامفهوم باشند و معنای واضح نداشته باشند؛ زیرا این به معنای لذت بردن کودک از یک متن و علاقمندی او به یادگیری می باشد.
برای تقویت ذوق شعری کودکان، لازم است برای بچه، زیاد شعر بخوانیم و به او کمک کنیم , شعرها را حفظ کند. در این موقعیت، تکرار، حرف اول را میزند و موجب میشود کودک مستعدی که استعداد شعر دارد، مستعدتر شود و به سمت سرودن شعر حرکت کند. به یاد داشته باشید کودک اول باید بشنود، بعد شروع به گفتن کند. پس بهتر است برای کودک خود شعر بخوانید .
سنین هفت و هشت سالگی، یعنی همان گروه سنی ب، زمان مناسبی برای توجه به استعداد کودک در شعر می باشد.
سعی کنید از کودکان خود بخواهید شعر ها و ریتم هایی را که تکرار می کنند بنویسند , این کار علاوه بر این که استعداد کودک شما را تقویت می کند , می تواند یک یادگاری از دوران شیرین کودکی او باشد.
برای دیدن کتاب های شعر و داستان انتشارات نیک پی روی قسمت لینک شده کلیک کنید.
- انتشارات نیک پی
- 1399/03/22
- 232 بازدید