مطالعه کتاب کودکان و آشنایی با حیوانات
6 روش برای آشنایی کودکان با حیوانات :
- مطالعه کتاب های تصویری مربوط به حیوانات جنگل
- بازدید از باغ وحش ها
- توجه به صدای حیوانات
- حمایت از حیوانات و تربیت کودکان
- تماشای کارتون و مستندهای محیط زیستی
- بازی حدس زدن
بازی حدس زدن: از بازیهایی است که والدین میتوانند برای آشنایی بیشتر کودک با حیوانات با بچهها انجام دهند. شما میتوانید در ذهنتان اسم یک حیوان را انتخاب کنید و فرزندتان با پرسیدن سوالهایی مانند «خرطوم دارد؟»، «دم دارد؟»، «پرنده است؟»، «در آب زندگی میکند؟» کمکم به جواب سوال شما نزدیک شود. اگر او بازی را برد میتواند حیوانی را انتخاب کند و حالا نوبت شماست که باید حیوان انتخابی را حدس بزنید. بازی دیگری که میتوان به آن اشاره کرد آموزش کودک با استفاده از وایت برد است که والدین می توانند با کشیدن عکس حیوانات به کودکان خود آموزش دهند.
علاقه کودکان به حیوانات از سن 3 سالگی آغاز می شود. طبق گفته روانشناسان مطالعه کتاب کودکان و آشنایی با حیوانات در این دوران نباید نادیده گرفته شود. همچنین آنها در این دوران از بازی با مورچهها، جوجه ها، گوسفندان و … لذت میبرند و در سالهای نخست زندگی علاوه بر اینکه بازیهای مختلفی را انجام میدهند با تمرین نگهداری و مراقبت از حیوان خانگی در واقع مهارتهای مراقبت و حمایت از دیگری را تمرین میکنند.
با خواندن کتاب های مناسب برای کودکان دراین موقعیت یاد می گیرند تا از حیوانات مراقبت کرده و آنها را درمان کنند. کودکان از بازی با این حیوانات احساس رضایت و مفید بودن بیشتری داشته و حس میکنند که هم نقش پدر و هم نقش مادر را برای او دارند.
او در این حالت تمرین میکند تا مانند پدر برای حیوان خانگی غذا تهیه کرده و مثل مادر از او مراقبت کند. این سبک بازی کودکانه به رشد مهارتهای زندگی او کمک کرده و کودک در این تمرینها هم مهارتهای پدرانه و هم مهارتهای مادرانه را یاد میگیرد. به همین دلیل علایق کودکان به حیوانات را نباید بیاهمیت دانست.
کودک در بازی و مراقبت از حیوانات علاوه بر اینکه مهارتهای اجتماعی و زندگیاش رشد پیدا میکند، به لحاظ هوشی هم دچار تحول میشود. کودکان هر چه در دو سال اول کودکی محرک بیشتری دریافت کنند، به لحاظ هوشی رشد بیشتری خواهند کرد.
کودکان معمولاً تا قبل از سن سه سالگی فکر میکنند همه اشیای متحرک زندهاند، ولی بعد از مدتی متوجه میشوند که برخی اشیا جاندار نیستند، از این رو تا وقتی که او درک نکرده اسباب بازی اتاقش موجود زنده نیست فرقی بین جوجه و ماشین نمیگذارد. اما وقتی این تفاوت را متوجه شد گرفتار ترس از جوجه میشود. این ترس نشانگر تکامل رشدی کودک است زیرا کودکی که از حیوانات نمیترسد امکان دارد به آن دست بزند و وقتی آن را لمس کرد، متوجه تفاوتهای آن با حیوانات اسباببازیاش شده و ناگهان بترسد. این ترس کودک نشانه ای است برای تشخیص او میان جانداران و اشیای بیجان است و این تجربه به کودک کمک میکند تا به تکامل رشد شناختی برسد. بنابراین کودک با داشتن حیوانات خانگی یک گام جلوتر خواهد افتاد.
تهیه یک حیوان خانگی برای کودک مفید است، اما باید حیوانی برای کودک انتخاب شود که برای سلامتی او ضرری نداشته باشد. کودکان بیشتر تمایل به نگهداری از جوجه از خود نشان میدهند و از طرفی نگهداری از جوجه در خانه نیز با فرهنگ ما مطابقت بیشتری داشته و به نظر میرسد خطر کمتری نیز برای کودک دارد.
کودکان زیر سن 10 سال می توانند از حیوانات بزرگتر مراقبت کنند بنابراین بهتر است جوجههای خیلی کوچک برای آنها تهیه نکرد و مسئولیت نگهداری مرغ و خروس به آنها سپرده شود. آموزش گروه های سنی کودک و نوجوان برای آشنایی با حیوانات متفاوت است که به این تفاوت ها باید توجه داشت.
کودکان زیر سه سال هنوز به مرحله ای نرسیدهاند که خشم خود را کنترل کنند و آنها ممکن است خشم و عصبانیتشان را روی حیوان خانگی خود خالی کنند. والدین میبایست هنگام مراقبت کودک از جوجهاش دائماً نظارت داشته تا وقتی که مطمئن شوند کودک آنقدر بزرگ شده تا توانایی مراقبت از حیوان را دارد. در این دوره باید با کوکان با ملایمت رفتار کرد و نباید آنها را به خاطر برخی عملکردهای ناعاقلانه سرزنش کرد.
باید به کودکان یاد داد که جوجهها مانند او نیازمند آب و غذا و فعالیت بدنی هستند و مدتی از روز میبایست برای استراحت و بازی به آنها اختصاص داد. در این زمینه والدین نقش الگوهایی را برای کودک بازی میکنند که کودک شیوه رفتار با حیوان را یاد میگیرد.
برای مشاهده کتاب های آشنایی با حیوانات نشر نیک پی روی لینک آبی کلیک کنید.
- انتشارات نیک پی
- 1399/04/28
- 101 بازدید